Žičara Kotor–Lovćen mnogo je više od turističke atrakcije – to je posebno iskustvo koje će posjetiocima u 22 minuta vožnje približiti jedinstvenu ljepotu Crne Gore. U komfornim i sigurnim gondolama, posjetioci će uživati u pogledu na Bokokotorski zaliv, poluostrvo Vrmac, tvrđavu Goražda, dok se iznad njih izdižu obronci planine Lovćen.

Dužina žičare je 3.900 metara, a visinska razlika 1.316 metara. Vožnja traje 11 minuta u jednom pravcu, a ma­ksi­malna brzina je šest metara u sekundi. U 48 gondola predvi­đena su mjesta za po deset putnika. Gondole pružaju mogućnost užitka u pogledu od 360°, sa zaštitnim sta­klima visoke transparentnosti. Do žičare se može doći preko donje stanice Dub, koja se nalazi u neposrednoj blizini tunela Vrmac, a udaljena je svega 200 metara od puta Budva–Tivat. Ukoliko posjetioci stižu iz pravca Naciona­lnog parka Lovćen, vožnju započinju na gornjoj stanici Kuk.

Kompleks žičare Kotor–Lovćen ima još mnogo sadržaja – posjetioci mogu priuštiti sebi vrhunski gastronomski užitak i dodatno uživanje u pogledu iz restorana koji se nalazi na vrhu. Ukoliko posjetioci žele aktivni odmor, na raspolaganju su im uređene staze za pješačenje, vidikovci, vožnja biciklima kroz Nacionalni park Lovćen i još mnogo toga. Za one kojima je potrebno dodatno uzbuđenje tu je Alpina Coaster, jedina atrakcija ovog tipa u Crnoj Gori. Po­­sjetioci mogu isprobati vožnju na Alpine Coasteru, čija trasa se dijelom spušta niz lovće­nske litice i pruža veličanstveni pogled na zaliv.

Sadržaji u kompleksu žičare Kotor–Lovćen podređeni su uživanju, ali i sigurnosti svih posjetilaca. Ovaj kapitalni turi­stički infrastrukturni projekat realizovao je konzorcijum Novi Volvox – Leitner. Kompanija Leitner je italijanska i vodeća svjetska firma za proizvodnju i ugradnju „ropeway” transpo­rtnih sistema, koja je osnovana 1888. godine. Svi njihovi projekti, uključujući i žičaru Kotor–Lovćen, zahtijevaju poštovanje najstrožih međunarodnih protokola koji garantuju sigurnost i udobnost.

Žičara Kotor–Lovćen 2024. godine biće dostupna za posjetioce u periodu od 1. maja do 1. nove­mbra. Sve dodatne informacije posjetioci mogu pronaći na veb-sajtu žičare www.kotorcablecar.me i na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama.

(Visited 116 times, 1 visits today)