Brižna srca su kolijevke uspjeha

Trajanje znači simbiozu stvaranja koja uključuje sve rukavce procesa nastajanja i rasta vrijednosti. Od nijeme razgranate panike izazvane udarom o kamen koji zaiskri idejom, preko uskog planinskog putića čiji je uspon i blag i oštar, i ravan i bušan, i sunčan i zavijan, do konačno dostignutog vrha

Svaki početak je velik.
Iako nam se čini da su neki počeci manje, a neki više važni, uvjerena sam da je baš svaki početak i velik i važan.
Posebno cijenim početke koji su izrasli iz baze natopljene istinskim pregalaštvom, pogurani sazrelom silom stvaranja, iz ogoljene potrebe da nastane nova vrijednost. Vrijednost, za različite nas, jeste različito strukturirana, i zastupljenost njenih čimbenika varira. Iako bi potpuno isključivanje te crte značilo obesmišljavanje ekonomije, ipak vrijednost koja nastaje da bi trajala nikada ne smije biti inspirisana isklju­čivo profitom. Ili, ako to jeste, onda bismo terminu profit morali pristupiti iz više perspektiva. Prije svega iz zelene.

Trajanje znači simbiozu stvaranja koja uključuje sve rukavce procesa nastajanja i rasta vrijednosti. Od nijeme razgranate panike izazvane udarom o kamen koji zaiskri idejom, preko uskog planinskog putića čiji je uspon i blag i oštar, i ravan i bušan, i sunčan i zavijan, do konačno dostignutog vrha… Ali zato, kad se dođe do vrha, pogled seže daleko i vidi se ne samo put koji smo savladali već se vide i putevi kojima nijesmo hodili, vide se novi horizonti i novi vrhovi. Kad posmatramo odozgo, drugačije sagledavamo i vidimo i pređeni put i put koji je pred nama.

Odgovornost dobija jednu novu dimenziju. Počinjemo istinski da razumijemo da nikada nijesmo u fokusu samo mi, da je važno da u fokus uključimo i one sa kojima stvaramo, radi kojih stvaramo, sa kojima dijelimo i kancelarije, i sportske hale, i parkove, i bolnice. One sa kojima dijelimo vodu, vazduh, zemlju. Ono što nam je dato bez neke posebne zasluge kao osnova za elementarno življenje, a što smo zajedničkim nesvjesnim djelovanjem doveli do ivice propasti.

Tik-tak, tik-tak. Vrijeme prolazi, a i mi sa njim.
Generacije ostaju da popravljaju ono što su naslijedile. Neka naslijede odgovornost uviđanja učinjenih propusta njihovih predaka u odnosu prema jedinom nam domu, našoj planeti, ali i odgovornost svakodnevnih, isplaniranih i kontrolisanih napora da se situacija popravi.
Da bi početak bio velik, mora imati brižno srce.
Da bi rezultat bio velik i važan, mora biti zelen.
Baš kao i vrh.

(Visited 34 times, 1 visits today)