Medij otvorenog horizonta

Radio 98 uskoro će predstaviti i posebnu aplikaciju za IOS i Android platforme, koja će objediniti sve FM i online kanale Radija Crne Gore

U eri digitalnih medija, individualizacije interesovanja, kreiranja sopstvenih play-lista, Radio 98, već dvije i po decenije, pronalazi put do slušalaca i, uprkos naletima raznih trendova, zadržava kvalitet svog programa. To potvrđuju i najnovija istraživanja javnog mnjenja na temu slušanosti radio-kanala, gdje je Radio 98 visoko pozicioniran i prepoznat kao promoter kvaliteta u svakom segmentu svog programa.

Kako publika, dominantno, kao glavni motiv za slušanje radija navodi muzički program, u Radiju 98 s ponosom ističu da tim njihovih muzičkih urednika postavlja standarde u tom dijelu programa – ne samo na nivou Crne Gore, kao i da osim emitovanja savremenih žanrova, učestvuje i u njihovom kreiranju.

Kao novitet u okviru Radija 98, uskoro će biti promovisani i specijalizovani online kanali, koji će moći da se slušaju na svim savremenim platfo­rmama 24 sata dnevno i koji će publici omogućiti da, shodno sopstvenim afinitetima, uživa u opuštajućem, a savremenom muzičkom izboru i vrhunskom kvalitetu zvuka.

Uredništvo Radija 98 publici preporučuje online kanal RCG Yug, koji će emitovati najpopularnija ostvarenja zabavne muzike sa prostora bivše Jugoslavije iz svih epoha muzičkog stvaralaštva. Posebno su ponosni na fonoteku koja podrazumijeva i prezentovanje rijetkih snimaka, koji se samo mogu čuti u programu Radija 98… Kanal RCG Millennium namijenjen je mlađoj publici, dominantno onoj koja prati svjetsku scenu i kojoj su sfera interesovanja muzička djela nastala nakon 2000. godine, dok će kanal RCG Classic emitovati klasičnu muziku iz cijelog svijeta i posvećen je onima koji znaju da cijene kvalitet i djela i zvuka…

Radio 98 uskoro će predstaviti i posebnu aplikaciju za IOS i Android platforme, koja će objediniti sve FM i online kanale Radija Crne Gore. Aplikacija će, osim emitovanja, ponuditi slušaocima i sve podatke vezane za kompozicije koje trenutno slušaju i koje će u nastavku programa biti emitovane. Dok aplikacija ne bude u funkciji, slušaoci mogu preko sajta i Portala RTCG pristupiti programima koji su u fazi tehničkog testiranja. Slušaoci putem sajta i Portala mogu poslati i svoju analizu rada ovog medija. U Radiju 98 smatraju da će sa novim online kanalima i sta­ndardnim programom provjerenog kvaliteta, kao i uz podršku slušalaca, potvrditi smisao sopstvenog slogana –  Radio 98, medij otvorenog horizonta!

Rast povjerenja u Javni servis svih građana Crne Gore

Osim važne uloge koju Javni servis ima na medijskoj sceni i obaveze da preuzme inicijativu u objektivnom i profesionalnom informisanju, RTCG ima obavezu i da podstiče cjelokupnu zajednicu na društvenu odgovornost

Javni servis Radio i televizija Crne Gore ostvario je u toku 2022. godine jedan od najvećih marketinških prihoda, sao­pštio je direktor marketinga Đorđije Kustudić. On je naveo da RTCG u posljednjih godinu dana bilježi pozitivne tre­ndove u gotovo svim segmentima rada.
„Istraživanje agencije Damar iz novembra 2022. godine, pod pokroviteljstvom misije OEBS-a u Crnoj Gori, dalo je odgovor na pitanje – koliko se brzo transformišemo u istinski ’javni servis’. U prethodnom istraživanju svaki četvrti građanin smatrao je da je TVCG pod snažnim političkim uticajem. Ova percepcija doživjela je najveću promjenu i pala je sa 24,9% na 8,9%. Dodatno, percepcija da je RTCG stanica koja prikazuje samo jednu stranu pala je sa 16,2% na 9,3%”, kazao je Kustudić.

Prema njegovim riječima, percepcija objektivnosti porasla je sa 13,4% na 17,4% i trenutno Javni servis zauzima prvo mjesto u ovom segmentu. Nastavlja se, kako dodaje, trend povećanja procenta građana koji primjećuju promjene na bolje u programu Televizije Crne Gore. „Na ključno pitanje – u koju TV stanicu imate najviše povjerenja, građani su odgovorili TVCG i Televiziju Vijesti, koje sada dijele prvo mjesto sa 27% povjerenja”.

Upitan koliko su u Javnom servisu zadovoljni saradnjom sa biznis zajednicom, Kustudić je kazao da je crnogorska biznis zajednica pokazala vitalnost i snagu u toku Covid pandemije, koja je bila jedan od od najvećih izazova za globalnu ekonomiju.
„Njegujući zdrave i prijateljske odnose sa najvećim crnogo­rskim kompanijama, ali i sa srednjim preduzećima, uprkos lošim prognozama, uspjeli smo da ojačamo naš portfolio, dobijemo nove klijente i ostvarimo u 2022. godini jedan od najvećih marketinških prihoda. U našim nastojanjima da gledaocima Javnog servisa ponudimo ekskluzivne sportske i filmske sadržaje, kompanije iz telekomunikacionog i banka­rskog sektora, farmaceutske firme, kao i sportske kladionice bili su naši pouzdani partneri”, rekao je on.
Kustudić smatra da je rast prihoda od marketinga od gotovo 50% u odnosu na 2021. godinu najbolji  pokazatelj rasta kvaliteta sadržaja koji nudi RTCG, ali i pozitivne precepcije Javnog servisa kod najvećeg dijela građana, što nije promaklo ni partnerima tog medija.

On je podsjetio i na konstantan rast gledanosti informativnog programa i povjerenja u taj program, prvenstveno u centralnu informativnu emisiju Dnevnik 2. „Zabavni program, koji je najgledaniji, u jednom periodu okupio je najveći broj gledalaca ispred televizijskih i svih drugih ekrana jer smo prenosili svjetsko prvenstvo u fudbalu. Cjelodnevni program, sati izvještavanja, direktnih uključenja… Bio je to veliki posao, a sve sa ciljem da gledaoci budu informisani o svemu šta se dešavalo na terenu i oko njega”, naveo je Kustudić.

On je najavio da je RTCG za narednu godinu spremila „pregršt vrhunskih događaja” za gledaoce, pojašnjavajući da će „kulminacija” biti tokom ljetnjih mjeseci 2024. godine, kada će prenositi Evropsko prvenstvo u fudbalu iz Njemačke, a nakon toga i Olimpijske igre iz Pariza.

Kustudić je kazao da, osim važne uloge koju Javni servis ima na medijskoj sceni i obaveze da preuzme inicijativu u obje­ktivnom i profesionalnom informisanju građana, RTCG ima obavezu i da podsti­­če cjelokupnu zajednicu na društvenu odgovornost.
„Kad god je to moguće, trudimo se da budemo dio humanitarnih, donatorskih i sličnih akcija koje će podići svijest građana o tome koliko je značajno pomoći i uraditi nešto dobro i korisno, bilo za zajednicu ili za pojedinca”, naveo je on.

On je podsjetio da je Javni servis u saradnji sa kompanijom Cerovo pomogao adaptaciju jednog broja škola i domova zdravlja. „Tradicionalno smo dio diplomatskog humanitarnog novogodišnjeg bazara. Sa kompanijom Volkano opremili smo nekoliko košarkaških terena. U toku je rea­lizacija kampanje podizanja svijesti o melanomu kože, za koju smo producirali spot i dali podršku kao glavni medijski partner. Naravno, podržali smo i podržavaćemo i u nare­dnom periodu kulturna i sportska dešavanja, jer jedna od naših uloga jeste i da afirmišemo i podstičemo naše umje­tnike i sportiste”, kazao je Kustudić.

(Visited 11 times, 1 visits today)