Iskustvo i kvalitet grade promjene

Razvojna politika preduzeća zasniva se na organizaciji poslovanja na savremenom nivou, kadrovskom osposobljavanju svih profila, preciznoj analizi tržišta, njegovanju posebnih odnosa sa dobavljačima, kupcima, ali i konkurencijom.

Kompanija Zetagradnja osnovana je 1998. godine u Podgorici. Osnovna djelatnost društva obuhvata projektovanje, reviziju, izgradnju, nadzor i tehnički prijem objekata, a u manjem obimu i pružanje usluga drugim pravnim licima. Zetagradnja je u isto vrijeme investitor i izvođač svojih objekata – stanovi, apartmani, depandansi, hoteli, poslovni prostori, skladišni terminali, trgovi, garažni prostori, enterijeri i slično. Zetagradnja je od dana osnivanja do danas izgradila više hiljada poslovno-stambenih jedinica i drugih građevinskih objekata.

Zetagradnja zapošljava 70 visokoobrazovanih radnika, koji se stalno profesionalno usavršavaju prateći savremene trendove poslovanja, što sigurno i najviše doprinosi velikim poslovnim rezultatima, koje preduzeće bilježi konstantno od svog osnivanja. Za potrebe izgradnje svih faza objekta Zetagradnja ima dugoročne ugovore sa podizvođačima, čija operativa broji i do 1.000 radnika.

Razvojna politika preduzeća zasniva se na organizaciji poslovanja na savremenom nivou, kadrovskom osposobljavanju svih profila, preciznoj analizi tržišta, njegovanju posebnih odnosa sa dobavljačima, kupcima, ali i sa konkurencijom, na ulaganju u tržišno opravdane investicije, i to sve u skladu sa održivim razvojem, poštujući ekološke vrijednosti. Osnovna načela poslovanja  preduzeća jesu dobro planirana ulaganja, visok kvalitet proizvoda i poštovanje rokova.

Preduzeće uživa veliki ugled u svojoj branši u Crnoj Gori, svrstavajući se u sam vrh kada su domaće kompanije u pitanju, na osnovu čega je odlučeno da se oproba i na tržištu  regiona, pa tako posluje u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini.

U skladu sa svojim programskim smjernicama, koje se odnose na kadrovsku politiku, Zetagradnja danas raspolaže odgovarajućim brojem inženjera različitih kvalifikacija, koji posjeduju licence potrebne za realizaciju svih faza građevinskog projekta. Taj kadar osposobljen je i za reviziju projektne dokumentacije. U tu grupu stručnjaka spadaju arhitekte i inženjeri građevinske struke zaduženi za konstrukciju, statiku, elektro i hidro radove, uređenje terena, mašinske instalacije, zaštitu životne sredine itd. Ovako širok spektar kadrova omogućuje samostalnost u projektovanju svih faza, što direktno doprinosi efikasnosti na nivou izrade cijelog projekta.

Zetagradnja i njen kadar pored licenci za projektovanje imaju i licence da rukovode gradilištima na nivou glavnog izvođača radova, da obavljaju nadzor na izvođenju građevinskih i zanatskih radova i da vrše tehnički prijem izgrađenih objekata. U pitanju je savjestan i odgovoran kadar, koji strogo vodi računa o savremenim standardima u građevinarstvu, poštovanju rokova i kvalitetu radova, o bezbjednosti gradilištâ i njihovom uticaju na životnu sredinu. Kompanija posjeduje potrebnu građevinsku mehanizaciju: kranove, bagere, transportna vozila i ostale građevinske mašine.

Zetagradnja kao investitor i izvođač svojih objekata prvenstveno se bavi izgradnjom poslovno-stambenih objekata. Svoju ponudu uglavnom bazira na temeljnom istraživanju zahtjeva tržišta. Ispituju se i biraju novi materijali i nova oprema, kako domaćih tako i međunarodnih proizvođača. Sadržaji objekata podređuju se zahtjevima kupaca. Struktura i kvalitet poslovnih i stambenih jedinica namijenjeni su svim tržišnim segmentima, pa su u ponudi visoko luksuzni objekti u ekskluzivnim zonama Podgorice i primorja, ali i pristupačne jedinice standardnog kvaliteta u zonama van strogog centra grada. To su i grupe objekata koje čine uređene blokovske cjeline, sa više stotina, pa i sa preko hiljadu posebnih sadržaja. Njihova posebnost se ogleda u podzemnim garažnim prostorima, uređenim zelenim površinama, internim saobraćajnicama, manjim trgovima, pažljivo osmišljenim sadržajima poslovanja, od onih komercijalnih i sportskih pa do kulturnih. Dakle, te blokovske cjeline imaju sve ono što jedan savremeni poslovno-stambeni blok treba da sadrži u cilju kvaliteta i komfora življenja i poslovanja.

Danas je u Crnoj Gori aktuelno ulaganje u turističke sadržaje, posebno one hotelskog tipa – od kondo i apart hotela, pa sve do hotela sa četiri ili pet zvjezdica. U tu svrhu Zetagradnja posjeduje više atraktivnih lokacija na primorju i u zimskim centrima – u Petrovcu, Budvi, Ulcinju, Kotoru, Kolašinu i Baru, gdje će biti izgrađeni objekti za stanovanje, apartmani i hoteli. Posebna pažnja biće posvećena gradnji hotela na Bjelasici i na Kopaoniku.

Zetagradnja proširila je poslovanje i na bankarski sektor i postala je većinski vlasnik Lovćen banke.

Kompanija ima iskustva u izgradnji tržnih centara – izgrađen je vrlo moderan i luksuzan TC Piramida u strogom centru Mostara. S obzirom na trend otvaranja tržnih centara u svim većim gradovima, plan ove kompanije jeste da i u toj oblasti nastavi sa ulaganjima. U Zetagradnji posebno ističu i popularni podgorički ugostiteljski objekat Imanje Knjaz, čija je dogradnja u toku, a nakon koje će Imanje postati još prepoznatljiviji ugostiteljko-rekreativni centar Podgorice.

Veliku pažnju Zetagradnja posvećuje kvalitetnom i savremenom uređenju enterijera u svojim objektima. Mlad i kreativan kadar firme veoma uspješno je uređivao enterijere penthausa, ambasada, stranih kulturnih centara, ugostiteljskih objekata, medicinskih objekata, Telenorovu poslovnu zgradu,  kao i mnoge druge manje komercijalne prostore. Zetagradnja za potrebe svojih objekata po pravilu gradi i podzemne garaže, i to na više nivoa, čime rješava nedostatak parking-mjesta.

Zetagradnja u okviru svoga poslovanja pruža usluge i drugim subjektima – na primjer uslugu uređenja gradskih površina. Značajniji projekti bili su i rekonstrukcije Trga republike u Podgorici, Ulice slobode, Bokeške i Vučedolske ulice, niza manjih parkovskih površina sa mobilijarom, gradskih fontana i sl. Pored toga, za potrebe preduzeća Zetatrans izgrađen je kamionski i carinski terminal, sa preko 300 parking-mjesta i nizom pratećih objekata u funkciji terminala.

(Visited 10 times, 1 visits today)