Kompanija MEZON osnovana je 1992. godine. Osnovna djela­tnost kompanije jeste izvođenje elektroradova na infrastru­kturnim objektima, kao što su objekti javne rasvjete, niskonapo­nska mreža, trafostanice, dalekovodi, elektroinstalacije tunela, uzemljenja, rekonstrukcija hidroelektrana, projektovanje ele­ktroinstalacija jake struje, rekonstrukcija starih i izgradnja novih mjernih mjesta.

Misija preduzeća jeste da profesionalnim radom i saradnjom sa najvećim evropskim kompanijama iz svoje oblasti bude korak ispred zahtjeva domaćih i stranih investitora i krajnjih kupaca odnosno korisnika, i da posvećeno unapređuje radnu atmo­sferu, bezbjednost svojih radnika, kao i zaštitu životne sredine.

Vizija kompanije MEZON jeste da kvalitetnim radom, uz poštovanje rokova i zahtjeva partnera, obezbijedi održivi razvoj i da zadrži vodeću poziciju u branši u regionu. MEZON od osnivanja ostvaruje pozitivne poslovne rezultate.

Od male porodične firme sa dva zaposlena MEZON izrastao je u kompaniju sa 35 radnika. Među njima su visoko­obrazovani stručnjaci raznih profila i elektroinstalateri, obučeni za izvođenje najzahtjevnijih elektroinstalacija. Kompanija posje­duje poslovni prostor, magacin i elektroradionicu u Bandićima u Danilovgradu, kao i svu neophodnu mehanizaciju, opremu i alat za kvalitetno izvođenje elektroradova.

MEZON uspostavio je integrisani sistem menadžmenta, u skladu sa zahtjevima standarda MEST EN ISO 9001, MEST EN ISO 14001 i MEST OHSAS 18001. Poseban značaj MEZON posvećuje internim i eksternim obukama koje pohađaju svi zaposleni zbog konstantnog uvođenja novih tehnologija i nove opreme u proi­zvodnju  i zbog stalnog razvoja softverskih paketa neophodnih za praćenje velikih i složenih projekata.

Kompanija ima dobru saradnju sa mnogim domaćim i regionalnim preduzećima i ovlašćeni je predstavnik renomirane firme Landis Gyr, koja se bavi proizvodnjom brojila, komuni­kacione opreme i sistema za daljinsko očitavanje i upravljanje. Ima uspješnu saradnju sa Siemensom, a rezultat te saradnje jesu rekonstrukcija i mode­rnizacija hidroelektrane Perućica. Distributer je poljske ko­mpa­nije Emiter, koja se bavi proizvodnjom mjerno-razvodnih ormara od SMC poliestera. 

Kompanija je uspješno realizovala veliki broj infrastrukturnih projekata – dalekovodi, trafostanice, javna rasvjeta i rasvjeta tunela, napajanje repetitora mobilnih provajdera i dr. Kruna uspješnog rada kompanije MEZON jeste realizacija projekta unapređenja sistema mjerenja u distributivnom sistemu Elektroprivrede Crne Gore, a kasnije Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, koji je realizovan kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj. Taj projekat, koji je MEZON realizovao sa njemačkom kompa­nijom Regiocom SE, odnosio se na proizvodnju mjerno-ra­zvodnih ormara i njihovu ugradnju sa pripadajućim radovima na obje­ktima potrošača, kao i na rekonstrukciju niskonaponske mreže. Od decembra 2011. do aprila 2020. godine, kroz tri faze projekta, MEZON ugradio je 305.000 „pametnih brojila”.U toku 2019. godine MEZON za potrebe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, kroz projekat AMM, izvršio je ugradnju brojila sa daljinskom komunikacijom na 1.800 mjernih mjesta srednjonaponske mreže i instalaciju centralnog sistema za upravljanje brojilima. Projekat se sastojao od isporuke i ugra­dnje opreme, softvera za upravljanje, kao i nadzora cjelokupnog sistema sa očitavanjem.

MEZON kroz projekat revitalizacije 10 kV i 0,4 kV elektroe­nergetske mreže rekonstruisao je i dalekovode Bijela u opštini Šavnik, Slap Zete u opštini Danilovgrad, kao i dalekovode Krute i Mavrijan u opštini Ulcinj.

(Visited 8 times, 1 visits today)