Proslava 80 godina Radija i Televizije Crne Gore (RTCG) nije samo značajna godišnjica već i vrijeme refleksije i ponosa. Osam decenija rada nevjerovatan je put, u toku kojeg je RTCG informisao, edukovao i zabavljao crnogorsku javnost. To je period bogate istorije kojem su Radio i Televizija Crne Gore svjedočili i kao akteri bili dio ključnih događaja koji su oblikovali Crnu Goru. Slogan koji prati jubilej „Više od medija“ savršeno odražava njegovu suštinu. RTCG nije samo medijska kuća već i nezaobilazni dio crnogorskog dru­štvenog života.

Obilježavanjem 80. rođendana u RTCG-u žele da istaknu svoj doprinos crnogorskom društvu i da se okrenu budućnosti sa svježim snagama i novim vizuelnim identitetom.

Novi vizuelni identitet simbolizuje transformaciju RTCG-a i sрrеmnost tog medija da se prilagodi izazovima digitalnog doba. S obzirom na to da je Javni servis, kako i sam slogan kaže, „Više od medija”, novi vizuelni identitet odraz je te složenosti. To je vizuelni manifest misije i vizije RTCG-a. To je poziv na putovanje u budućnost – putovanje na koje su pozvani svi gledaoci i gledateljke.

Program obilježavanja 80. rođendana RTCG-a biće raznolik i bogat. Pored posebnih tematskih emisija koje će ja­­vnosti približiti istoriju tog medija, publika može očekivati i potpuno nove formate zabave i sadržaje za djecu. RTCG je oduvijek bio sinonim za kvalitetan filmski program i sportska zbivanja. Ljetni mjeseci biće obilježeni UEFA prvenstvom (Njemačka), kao i Olimpijskim igrama (Pariz), a RTCG dire­ktno će preno­siti konkretna sportska dešavanja. Kao i prethodne godine, RTCG će i u 2024. godini prikazivati najnovija filmska ostva­renja, uklju­čujući i ona koja su nagrađena Oskarom.

Posebna novina u programu Javnog servisa jesu i četiri nova online radijska kanala. Pored prepoznatljivog Radija 98 i tradicionalnog Prvog programa, na portalu RTCG-a pokrenuta su i četiri online kanala kako bi se zadovoljili različiti muzički ukusi i različita interesovanja. Radio Crne Gore YUG emituje muziku iz bivše Jugoslavije. Radio Crne Gore Millennium preferira savremene hitove i najnovije izdanja, Classic je posvećen ljubiteljima klasične muzike, dok Shqip emituje program na albanskom jeziku, sa muzičkim izborom relevantnim za primarnu publiku.

Velika novina koja prati jubilarni 80. rođendan biće i OTT platforma RTCG-a. OTT platforma MNE Play prezentovaće video i audio materijal koji se prati putem interneta, nezavisno od provajdera. Korisnicima će na raspolaganju biti sadržaji koji se emituju na kanalima Radija i Televizije Crne Gore (stream), odgođeno gledanje programskog sadržaja (Catch Up), kao i emisije,  serije, filmovi i materijali iz arhiva. Platforma će obuhvatati i streamove lokalnih javnih TV emitera iz Crne Gore. Osim desktop verzije, OTT platforma biće dostupna i na aplikacijama.

Vizija RTCG-a jeste da postane prepoznatljiv faktor u crnogorskoj filmskoj produkciji. U RTCG-u žele da budu platforma za nove talente, da podrže autorske projekte i da filmovima pokreću važne društvene teme. Uspjeh filma Za našu djecu, koji je režirao Gojko Brkuljan, pokazuje da RTCG ima potencijal za kvalitetnu produkciju filmova. Tema­tika filma je borba protiv korupcije, što je aktuelna tema u Crnoj Gori. Istovremeno to je priča i o nadi, snazi i hrabrosti da se suprotstavimo nepravdi. U toku 2024. godine RTCG pre­dstaviće seriju i film Ponto­novo srce – režiju potpisuje Senad Šahmanović, a glavna uloga povje­rena je Radu Šerbedžiji. 

(Visited 40 times, 1 visits today)