Vizionari za dobro Crne Gore

Šajo grupa osim građevinarstvom bavi se i turizmom kroz turistički lanac Montehos, kao i preradom pšenice u mlinu Montemlin u Danilovgradu

Šajo grupa osnovana je prije 35 godina. Osnivači Grupe i utemeljivači njenog poslovnog sistema jesu građevinski inženjer Mirko Rakčević i ekonomista Žarko Rakčević. Grupa se danas osim građevinarstvom bavi i turizmom kroz turistički lanac Montehos, kao i preradom pšenice u mlinu Montemlin.

Podgorička firma Šajo d. o. o. je tokom proteklih decenija širom Crne Gore izgradila, rekonstruisala i adaptirala desetine stambeno-poslovnih objekata, ukupne površine preko 130.000 kvadratnih metara.
Montemlin Danilovgrad jedini je mlin u Crnoj Gori za preradu pšenice – opstao je uprkos brojnim izazovima i u kontinuitetu radi od izgradnje i otvaranja 2003. godine. U turbulentnoj 2023. godini preradio je 6.000 tona pšenice u skladu sa HACCP standardom i ostvario je neto profit od 140.000 eura.

Turistički lanac Montehos čine hoteli, dominantno sa četiri zvjezdice, u Petrovcu, Podgorici, Čanju i Rafailovićima (ukupno 1.138 soba i apartmana). Od osnivanja, zajedno sa velikim svjetskim turoperatorima i domaćim partnerima, Grupa je posvećeno radila na različitim projektima, konsta­ntno unapređujući svoj tim i svoje potencijale. U protekloj godini Grupa je kroz Montehos dovela u Crnu Goru više od 70.000 gostiju i ostvarila je preko 420.000 noćenja.

HTP Vile Oliva d. o. o. Petrovac vlasnik je gotovo 90% akcija Recreatours AD Beograd, u čijem sastavu posluju DSD Biserna obala (hoteli u Čanju) i DSD Hotel Montenegrina u Rafailovićima.

U proteklih pet godina Grupa je uspjela da od kompanija koje su bile pred stečajem napravi uzorne poslovne sisteme i turističke objekte prepoznatljive i na evropskom turisti­čkom tržištu. Nekada ruinirano turističko naselje Biserna obala u Čanju (sa jednom zvjezdicom), danas je jedan od najvećih i najuspješnijih turističkih rizorta (sa četiri zvjezdice) na Jadranu. Stari Hotel Šumadija u Rafailovićima (sa dvije zvjezdice) rekonstrukcijom je dobio dva nova krila i njegove nove zvjezdice posvećene  su Crnogorkama – Montenegrinama.

U Šajo grupi kažu da nekoliko njihovih velikih projekata u Crnoj Gori čeka plansku regulativu, poslovnu sigurnost i predvidivost. Poručuju da nastavljaju uspješno da rade u Crnoj Gori, ali i na najzahtjevnijim evropskim destinacijama.

(Visited 59 times, 1 visits today)