Sinonim odgovornosti u svim segmentima poslovanja

Voli je najveća privatna kompanija i vodeći maloprodajni lanac u Crnoj Gori  – sa oko 100.000 kupaca dnevno. Osim maloprodaje njene djelatnosti su veleprodaja, distribucija i skladištenje, tenderi, ugostiteljstvo, poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja i prerada mesa

Kompanija Voli prvi market otvorila je u Podgorici 1995. godine. Ta prodavnica bila je začetak najvećeg nacionalnog lanca marketa, čiji standardi poslovanja već uveliko prevazilaze granice Crne Gore.

Voli je danas najveća privatna kompanija u Crnoj Gori – sa oko 2.500 zaposlenih i godišnjim prometom većim od 400 miliona eura. Lider je na crnogorskom tržištu sa oko 31–32% tržišnog učešća. Kompanija je u vlasništvu Dragana Bokana (92,15%) i Evropske banke za obnovu i razvoj (7,85%), a njene djelatnosti su maloprodaja, veleprodaja, distribucija i skladištenje, tenderi, ugostiteljstvo, poljoprivredna proi­zvodnja i proizvodnja i prerada mesa.

Kompanija Voli započela je partnerski odnos sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj 2015. godine. Evropska banka za obnovu i razvoj do sada je obezbijedila deset miliona eura investicionog kapitala u cilju jačanja lanca snabdijevanja za veleprodaju i maloprodaju, kroz izgradnju novog logističko-distributivnog centra u Podgorici, kao i kroz proširenje maloprodajne mreže. Voli je prva kapitalna investicija EBRD-a u sektoru agrobiznisa u Crnoj Gori.

Kompanija Voli je vodeći maloprodajni lanac u zemlji – sa oko 100.000 kupaca dnevno. U sistemu je više od 75 organizacionih jedinica širom Crne Gore, a maloprodaja je ujedno najrašireniji sektor u kompaniji i generiše oko 85% prihoda. Voli posjeduje različite kategorije maloprodajnih objekata –  hipermarkete, markete, mini-markete, radnje i Take&go radnje.

Kompanija Voli ekskluzivni je distributer poznatih među­narodnih robnih marki, regionalnih lidera u proizvodnji različitih proizvoda. Kompanija se bavi i veleprodajom svojih proizvoda drugim marketima (Naša bašta) i otkupom voća i povrća od domaćih proizvođača.  

Kompanija Voli napravila je ozbiljan iskorak u svom poslovanju opredijelivši se da započne sa ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Projekat u Šasu, u opštini Ulcinj, odnosi se na obradu 70 hektara poljoprivrednog zemlji­šta, gdje u 74 plastenika Voli razvija svoj brend Naša bašta. Cilj kompanije, koja je najveći poljoprivredni proizvođač u Crnoj Gori, jeste da ponudi potrošačima svježe domaće voće i povrće i da smanji uvoz hrane. Brend Naša bašta prisutan je u Voli marketima, kao i u marketima drugih kompa­nija. Ovaj segment ponude upotpunjen je krajem 2023. godine, kada je kompanija Voli kupila farmu svinja u Spužu. Razvoj prerade mesa i proizvodnja domaćeg brenda visokog kvaliteta, kao i smanjenje uvoza mesa jesu ciljevi kompanije. Pored toga, veliki trud i znatna sredstva ulažu se u ovom trenutku u modernizaciju fabrike, kako bi se na taj način minimalizovao negativan uticaj na okruženje.

Kompanija Voli razvila je i brend kolača pod nazivom Slatko srce, koji potrošačima garantuje vrhunski kvalitet i odličan izbor. Kolači, torte i slaniši pripremljeni su od svježih i odabranih namirnica, u savremenoj proizvodnoj jedinici i u skladu sa najmodernijim tehnološkim rješenjima. Još jedan brend razvijen je radi unapređenja ponude kompanije Voli – Izvolite. Riječ je o više savremenih koncepata ponude u okviru Voli marketa – Pekara, Kuhinja (gotova jela), Take&Go (kafe, svježe cijeđeni sokovi i smutiji, salate, specijaliteti sa roštilja).

Košarkaški klub Budućnost Voli jedan je od osnivača ABA lige, regionalnog takmičenja klubova iz država bivše SFR Jugoslavije, koje je uspješno zaživjelo 2001. godine. Godina 2011. posebno je značajna za klub Budućnost jer je tada funkciju predsjednika preuzeo Dragan Bokan, vlasnik kompa­nije Voli. Nova uprava uspjela je da vrati dugove kluba i isplati zaostala primanja, ali i da vrati publiku u Sportski centar Morača, a klub na mjesto koje mu pripada. Osim toga, kompanija Voli renovirala je i salu za trening mladih kategorija, a velika je podrška gradskom košarka­škom klubu Studentski centar Derby, koji ima sve značajniju ulogu u ABA ligi.

Još jedan važan segment kompanije Voli jeste BMW i MINI prodajno-servisni centar Voli Motors, koji je otvoren 2012. godine. Voli Motors pokriva cjelokupan segment prodaje i postprodaje novih vozila, diplomatskih vozila, flotnih i korpo­rativnih vozila, vozila iz programa BMW Premium Selection i korišćenih vozila, usluga servisa i prodaje servisnih dijelova za marke BMW i MINI, kao i servisa i prodaje BMW motora.

Kompanija Voli ima pet ugostiteljskih objekata, koji pružaju najkvalitetnije kulinarsko zadovoljstvo – Voli 12 Stari aerodrom, Voli 49 Super Voli i Voli 61 Naš diskont u Podgo­rici, Voli 80 u Danilovgradu i Voli 11 u Radanovićima.

Voli planira da na nivou kompanije smanji uvoz voća i povrća, kao i uvoz mesa za 60 odsto. U kompaniji žele da postanu energetski efikasna kompa­nija – u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj na Logističko-distri­butivnom centru postavljeni su solarni paneli, a u toku je njihovo postavljanje i na maloprodajnim objektima. Kompa­nija Voli prepoznata je kao društveno odgovorna kompanija od velikog značaja za lokalnu zaje­dnicu – učesnik je huma­nitarnih projekata i poslodavac koji njeguje odgovoran odnos prema zaposlenima.

(Visited 174 times, 1 visits today)