Nikolić: Crnogorska ekonomija raste, ali se ne razvija

Poslovna 2023. godina bila je za mnoga crnogorska preduzeća najuspješnija do sada, iako se domaća ekonomija i dalje bori sa suštinskim problemom, a to je nedostatak sistemskog i strateškog upravljanja njenim razvojem, saopšteno je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni nalazi TBM ekonomske analize, kao i drugi broj poslovnog časopisa TOP BUSINESS MONTENEGRO.

Ratko Nikolić, osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija i analitički partner TBM inicijative, ocijenio je da su u poslovnoj 2023. godini prihodi i neto dobit rasli, a da je struktura djelatnosti ostala gotovo nepromijenjena.

„Nova preduzeća ne doprinose značajno poslovanju, niti promjeni strukture ekonomije. Mikro preduzeća i dalje su najranjivija grupa koja je i 2023. godine, kao i u posljednjih pet godina, poslovala sa gubicima – to bi u najkraćem bila slika nakon analize poslovnih rezultata 2023. godine. Uspješna poslovna godina, za mnoga preduzeća najuspješnija do sada, ostvarena je kao posljedica dobre turističke sezone uslijed globalnog oporavka turističke industrije, kao i povećane potrošnje u zemlji, a ostvareni pozitivni rezultati vješto ‘skrivaju’ suštinski problem naše ekonomije – nedostatak sistemskog i strateškog upravljanja njenim razvojem”, kazao je Nikolić.

Dragan Kujović, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore istakao je da rezultati ovogodišnjeg rada, govore da ovaj i slični projekti daju dodatan impuls u sve uspješnijem razvoju biznisa u Crnoj Gori.

„To je ono što nedvosmisleno pokazuje da je ovaj projekat postao prepoznatljiv, a priznanja koja su njime ustanovljena jako važna u poslovnoj zajednici. Inovacije, digitalna ekonomija i zelena agenda su već postale jasne smjernice za uspješan biznis u Crnoj Gori i pažnja Privredne komore biće posebno usmjerena ka ovom segmentu privrednih i biznis kretanja”, naveo je Kujović. 

Nikola Perišić, član Upravnog odbora Crnogorske komercijalne banke nadležan za Sektor poslovanja s pravnim licima, kazao je da ga raduje činjenica da je za nama uspješna poslovna godina.

„Dodatno, veoma smo ponosni na uspjeh naših klijenata od kojih su mnogi ostvarili rekordne rezultate u 2023. godini. Crnogorska komercijalna banka nastaviće posvećeno da pruža podršku projektima koji donose rast i prosperitet našoj zemlji. Takođe, tu smo da podržimo ne samo velike kompanije, već i manje biznise”, rekao je Perišić.

Prema njegovim riječima, u CKB-u razumiju da su mali biznisi motor razvoja svake ekonomije. „Vjerujemo da svaka velika priča počinje malim koracima. Čestitke dobitnicima, ali i svim kompanijama koje su poslovale fer i transparentno, a mi iz CKB-a poručujemo – Tu smo da budemo podrška i inspiracija jedni drugima u stvaranju boljeg poslovnog okruženja za sve nas.”

Zoran Milovanović, izvršni direktor MTEL-a, kazao je da rekordan rast prihoda i profita u prošloj godini pokazuje da je ta kompanija na pravom putu.

„Brojke govore za nas. Biti najuspješniji operator na jako izazovnom tršištu, koje se iz dana u dan mijenja, pokazuje da smo spremni da odgovorimo svakom izazovu. Ponosan sam  na ovo priznanje, koje nas dodatno obavezuje da  nastavimo da osmišljavamo nove proizvode koji će našim korisnicima obogatiti i uljepšati život. Naši poslovni rezultati korespondiraju sa  zadovoljstvom  korisnika, što nas posebno raduje i motiviše jer je cilj kompanije MTEL u svakom trenutku zadovoljan korisnik. Nastavljamo da diktiramo trendove na polju telekomunikacija”, poručio je on.

Top Business Montenegro inicijativa završila je rangiranje najuspješnijih crnogorskih preduzeća koja su dostavila ispravne finansijske izvještaje za 2023. godinu. Na osnovu ostvarenih poslovnih prihoda, biće dodijeljeno 21 priznanje Top Business Montenegro Awards 2024 – četiri po osnovu veličine preduzeća, petnaest za ključne djelatnosti crnogorske privrede i po jedno za najvećeg poslodavca i najbolje novoosnovano preduzeće. Nagrade će biti dodijeljene na svečanosti koja će biti organizovana 4. juna na Imanju Knjaz u Podgorici. 

(Visited 401 times, 1 visits today)