Pres – KREĆEMO

TOP Business Montenegro novi koncept snaženja crnogorske poslovne zajednice

 

Novi koncept za osnaživanje crnogorske poslovne zajednice – TOP Business Montenegro predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG). Inicijativu TOP Business Montenegro osmislile su kompanije BI Communication i BI Consulting, institucionalni partner je PKCG, pokrovitelj CKB, a ekskluzivni partner Mtel.

Izvršni direktor BI Consultinga Ratko Nikolić kazao je da su još jednom na tragu misije da prepoznaju i promovišu uspješne poslovne priče, ovoga puta kroz novu inicijativu Top Business Montenegro 2023.

„Čini nam se da je danas potrebnije nego ikada ranije da posvetimo pažnju najboljim i najuspješnijim poslovnim subjektima u Crnoj Gori – onima na kojima počiva naša ekonomija. Procedura selektovanja najuspješnijih preduzeća će biti sljedeća: nakon preuzimanja finansijskih izvještaja za 2022. godinu i njihove formalne provjere, selektovaćemo one koji ispunjavaju naše kriterijume, koji će u ovom slučaju biti stroži u pogledu ocjene kvaliteta finansijskog stanja preduzeća. Na kraju, preduzeća koja zadovolje sve kriterijume, biće rangirana po uspješnosti na tržištu – ostvarenim prihodima od prodaje, s tim da će broj listiranih preduzeća biti prilagođen stvarnoj strukturi crnogorske privrede te će po broju dominirati mikro i mala preduzeća. Dodatni akcenat na kvalitet i rizični profil preduzeća je ključni iskorak i unarijeđenje TBM inicijative u odnosu na sve ostale, pa sada s punim pravom možemo reči da ćemo se kroz ovaj projekat baviti najboljima“, kazao je Nikolić.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić ocijenila je da bi afirmacija i promocija najboljih u biznisu trebalo da ohrabri privrednike na putu uspjeha, koji je u Crnoj Gori moguć, da probudi kreativnost i stvaralačku energiju.

„To je upravo ono što vidim kao ambiciju projekta Top Business Montenegro i razlog pune podrške Komore ovom projektu. Kroz ovaj, ali i druge projekte Komore – Snaga je u nama, Kupujmo domaće, Dobro iz Crne Gore, želimo da podstaknemo privrednike da još bolje rade, da se brže prilagođavaju potrebama potrošača, budu konkurentniji. Takođe, želimo da doprinesemo vidljiivosti crnogorske privrede, skrenemo pažnju na domaće brendove i proizvode koji zaslužuju snažniju podršku“, kazala je predsjednica Drakić.

Ona je navela da svaka uspješna poslovna priča počinje od dobre ideje i da zato PKCG kontinuirano radi na stvaranju ambijenta koji će prepoznati i podržati perspektivne poslovne inicijative i omogućiti im da zažive i razvijaju se na tržištu.

Član Upravnog odbora CKB, nadležan za sektor poslovanja sa pravnim licima, Nikola Perišić kazao je da je ta finansijska institucija prepoznata kao lider u segmentu poslovanja sa pravnim licima.

„Vjerujem da ovaj status počiva i na našem opredjeljenju da izgradimo strateška profesionalna partnerstva, tokom kojih pružamo podršku kompanijama i održivim poslovnim prilikama što je od generalnog značaja za napredak crnogorske ekonomije i društva. Svi kapaciteti banke usmjereni su na osnaživanje kompanija da kreiraju uspješne poslovne modele koji nude mogućnosti rasta, ali nužnu otpornost na različite negativne uticaje. Naglasio bih i prisustvo CKB-a u okviru najbitnijih razvojnih projekata koji transformišu Crnu Goru, stvarajući preduslove za potpunu valorizaciju naših potencijala, privlačenje stranih i domaćih investicija, kao i diversifikaciju ekonomije“, rakao je on.

Perišić objašnjava i da je sve što je istakao povod da CKB, kao generalni pokrovitelj, ove godine stane uz Top Business Montenegro i da zajedno obilježe rezultate crnogorskog poslovnog sektora.

„Siguran sam da će Top Business Montenegro prerasti u prestižnu i motivišuću poslovnu nagradu, koja prepoznaje ostvarene rezultate i pozitivne poslovne prakse na osnovu transparetnih i mjerljivih kriterijuma“, naveo je Perišić.

Izvršna direktorica kompanije MTEL Tatjana Mandić kazala je da ovakvi projekti, okupljajući najuspješnije u biznis zajednici, podižu svijest o važnosti uspjeha svakog pojedinačnog privrednog subjekta i njegovom doprinosu ekonomskom razvoju Crne Gore.

„Kompanija MTEL je već dvije godine zaredom bila prva po ostvarenim prihodima u telekomunikacionoj djelatnosti. Iskreno, nadamo se da ćemo i ove godine zavrijediti neku prestižnu nagradu i sa nestrepljenjem očekujemo rezultate rangiranja, jer je 2022. godina za MTEL bila od velikog značaja. To je godina u kojoj je MTEL proslavio 15 godina poslovanja, i sa ponosom mogu istaći da je godina u kojoj je postao apsolutni lider na polju telekomunikacija po tržišnom učešću, kako u mobilnoj telefoniji i televiziji, tako i u Internetu“, rekla je Mandić.

(Visited 358 times, 1 visits today)